PRIMARIA COMUNEI LETCA NOUA

Judetul Giurgiu

PREZENTARE LOCALA

    Date generale
    Comuna Letca Noua se afla in zona de vest a judetului Giurgiu, la cca.46 km de Bucuresti si 48 km de Giurgiu si este compusa din trei localitati:
 • Letca Noua resedinta de comuna,
 • Letca Veche situata la o distanta de 7 km. de satul de resedinta, pe DC 142
 • satul Milcovatu situat la o distanta de 5 km. de satul de resedinta, pe DN 61.
    Teritoriul administrativ al comunei are o suprafata de 7764 ha si este de o forma poligonala naregulata, iar populatia comunei este de 3910(conform recesamant 2002).
    Din punct de vedere hidrografic teritoriul comunei este strabatut de trei cursuri de apa:
 • Bratilov (la nord de localitatea Milcovatu si care curge de la nord-vest la sud-est varsandu-se in Milcovat).
 • Milcovat (curge de la nord-vest la sud-est, la sud de localitatea Milcovatu si la vest de Letca Noua),
 • Glavacioc (curge tot de la nord-vest si la sud-est si la nord-est de localitatea Letca Veche).
    Legatura cu localitatile invecinate se realizeaza prin drumurile:
 • DN 61 - pe care se afla Letca Noua si Milcovatu, (la nord se afla Clejani, iar la sud DN 6 -pe care se afla Ghimpati la sud-vest si Mihailesti la Nord-est);
 • DC 142 -leaga Letca Noua de Letca Veche si de Copaciu;
 • DJ 601 -leaga Letca Veche de Prunaru (judetul Teleorman) si de Merenii de jos (jud.Teleorman);
 • DJ 612 - leaga Milcovatu de Merenii de Jos (jud.Teleorman)
    Perspectivele de dezvoltare ale comunei, strans legate de tendintele de crestere a populatiei, au doua directii de dezvoltare:
 • Tendinta naturala actuala, are ca rezultat o scadere a populatiei, ceea ce prezinta un proces de depopulare si doua directii de dezvoltare:
 • Tendinta dirijata printr-o politica coerenta a autoritatilor locale de promovare si incurajare, printr-un program bine sustinut, al stabililor in comuna;
    Profilul economic al comunei este dominant agricol, axat pe culturi de cereale, legumicultura, cartofi, tutun.
    Activitati din sfera micii industrii si a depozitelor completeaza, in mica masura, acest profil economic. Activitatea industriala este reprezentata in primul rand de activitatea extractiei de petrol, existand in nordul comunei, la nord de satul Letca Noua o zona de exploatare petroliera de cca.25.5 ha gestionata de Schela de petrol Roata, subordonata direct Regiei Autunome PETROM.
    Printre directiile mari de dezvoltare ale comunei un loc important il ocupa diversificarea si dezvoltarea tehnologica a activitatilor de tip industrial valorificarea potentialului turistic si al celui piscicol prin preparare si industrializare a acestor produse.
    Infrastructura edilitara necesita realizarea alimentarii cu apa in sistem centralizat, a retelei de canalizare, extinderea si modernizarea retelei de telecomunicatii si de alimentare cu energie.
    Conform OG 68/94 in lista monumentelor istorice de interes national, pentru Comuna Letca Noua este mentionat urmatorul monument istoric:Biserica Sf.Constantin si Elena si Mitropolit Nifon anul 1860 din localitatea Letce Noua, precum si asezari din epoca bronzului si a II-a epoca a fierului, Sat Letca Veche (punctual Tatar). Pana in prezent nu exista studii de specialitate pentru delimitarea zonei de protactie a acestor monumente.